VÍCE JAK 3600 DOPLŇKŮ A NÁHRADNÍCH DÍLŮ SKLADEM. EXPEDUJEME DENNĚ.

Co si vzít s sebou na cesty?

Když se rozhodnete cestovat na motocyklu a nemáte před tím zkušenosti z campingu, kola apod. začnete teprve v praxi zjišťovat co vlastně potřebujete, co jste si nabalili úplně zbytečně a jak to vše vlastně uspořádat tak aby jste neustále něco nehledali, nepřehrabovali se ve špinavém prádle, příslušenství k elektronice, nebo v rozsypaných sušenkách.

Oblečení:

záleží na každém, co považuje za vhodné mít s sebou, ale obecně platí. Berte spíše funkční prádlo, nejen že dobře odvádí pot, nezůstává dlouho mokré, ale vydrží mnohem déle bez zápachu, tak že není nutné brát tolik kusů, případně tak často prát. Je vhodné co nejvíce zkombinovat to co budete mít během cesty a to co v kempu, na procházkách. Čemu se nevyhnete jsou boty, mnohdy však stačí kvalitní pantofle, záleží kolik toho máte v plánu nachodit. Místo větrovky postačí pláštěnka na motorku, jako kalhoty se dají využít motorkářské rifle. S kevlarovou podšívkou a kvalitními chrániči téměř nahradí neprodyšnou corduru. Pro letní cestování je obvykle lepší volit oblečení bez vestavěných mebrán, v teple v tom nevydržíte a pokud začne pršet, je rychlejší obléct pláštěnku než cpát membránu do oblečení. 

 

S geniálním nápadem na uspořádání oblečení, především rozdělením čistého a špinavého prádla přišel americký výrobce Eagle Creek. Jejich řada zavazadel s názvem Clean and Dirty umožnuje skladovat špinavé prádlo v jedné tašce spolu s čistým, bez toho aby se přenášely pachy.

K dispozici jsou různé velikosti těchto praktických kostek.

eagle_creek

 

Camping:

na motorcyklu platí stejně jako na kole, každé kilo dolů dobré, zvlášť pokud cestujete i mimo silnice. Tzn. karimatky tenčí, do 3cm, dají se koupit s hmotností okolo 750g. Stan také nepotřebujeme dva metry vysoký pro 4 osoby, na motorce jedeme maxímálně 2, postačí tedy pro dvě osoby, váha do 3kg, ve složeném stavu by neměl přesáhnout délku kufru. Je nesmysl vozit pruty venku. Spacáky, v létě stačí do 10st komfort, jsou kompaktnější. Nádobí, asi zase na každém, ale my si vystačíme s velkým a malým hrnkem a malým kastrolem. Vařič  opět v malém provedení, neváží téměř nic, standartní bomby mívají i přímo na recepcích campů. Jako zásobárnu pitné vody lze použít buď kanystr (dá se upevnit na kufr), případně turistickou láhev (Nalgene). PET nejsou vhodné, obvykle se prodřou v okamžiku kdy je to nejméně potřeba :-(.

Doklady a peníze:

Samozřejmě maximální ohledy na bezpečnost, tedy pořád u sebe, je vhodné je mít v nepromokavém obalu, brašně nebo odolné ledvince. Mimo běžné platební karty se hodí mít i kartu kreditní, jedině tu vezmou opravdu všude, tedy na mýtných branách, čerpacích stanicích bez obsluhy apod. Dál si udělejte kopii všech dokladů včetně karet a uložte na bezpečné místo, jiné než máte bežné. Hodí se to v případě že Vám originály přece jen ukradnou. Hodí se i fotografie Vašeho motocyklu, kdyby Vám ho nedejbože ukradli. Hotovosti není nikdy dost, míste kde karty neberou je i na západě Evropy pořád dost.

skryta_kapsa

Nářadí:

Záleží na zručnosti každého, co má vůbec smysl si s sebou brát. Co užije každý, i technický antitalent je základní, malá gola sada se sadou bitů, malý kompresorek (stojí okolo 200Kč a nezabere moc místa) nebo bombičky a lepící sadu, případně sadu duší pokud je máte v kolech. Startovací kabely (moto, jsou tenčí, menší a lehčí), hadičku na přečerpání benzínu, sadu šroubů, plastové stahovací pásky, izolepu, kousek kabelu. tourman

 

Jídlo a hygiena:

opět, váha je důležitá, težké konzervy nejsou vhodné, spíše polotovary, energetické tyčinky, záleží na místech kam cestujete, po Evropě je dostatek hypermarketů od Rumunska až po Anglii. Není tedy problém průběžně doplňovat zásoby a pochutnávat si na místních produktech. Na běžné hygienické prostředky je dobré koupit sadu lahviček než s sebou tahat velká balení. Vlhčené ubrousky se hodí na spoustu věcí, od toalety, nouzového řešení místo sprchy až po očistu cestovního vybavení.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.